Stad of platteland?

Wonen in de stad wint opnieuw aan populariteit. Welke factoren bepalen de keuze?

De voorbije jaren is de aandacht voor wonen in de stad fors toegenomen. Dat heeft niet alleen te maken met de vergrijzing van de bevolking en het toenemend aantal singles. Ook de steden zelf hechten steeds meer belang aan leefbaar wonen. Getuige daarvan de lage-emissiezones, circulatieplannen, verkeersvrije straten, de opwaardering van achtergestelde wijken, de aanleg van groene longen...Toch blijft de keuze tussen wonen in een stad of op het platteland een evenwichtsoefening die ieder voor zich moet maken.

Verscheidene factoren spelen daarin een rol.

VOORDELEN STAD

+ Nabijheid
Het belangrijkste voordeel van wonen in de stad is dat alles dichtbij is. De meeste voorzieningen, zoals winkels of scholen, bevinden zich op wandel- of fietsafstand.

+ Mobiliteit
Een direct gevolg van de nabijheid is dat u op het vlak van mobiliteit veel (tijd)winst kunt boeken. De meeste verplaatsingen kunnen per fiets, te voet of met het openbaar vervoer. Bovendien is openbaar vervoer ook veel frequenter ter beschikking dan op het platteland.

+ Sociaal contact
Uiteraard leidt het bruisende leven van een stad ook gemakkelijker tot sociaal contact. De aanwezigheid van bioscopen, theaters en cafés biedt diverse ontspanningsmogelijkheden.

+ Minder energiekosten
Wonen in de stad leidt vaak tot een lagere energiefactuur. U woont niet alleen kleiner, vaak gaat het om een rijwoning of appartement waarbij er geen vier losse gevels zijn. Dat betekent dat uw woning minder warmte verliest en dus ook minder energie verbruikt.

NADELEN STAD

-Duurder
Leven in een stad is duurder. De prijzen van de levensbehoeften liggen doorgaans hoger wegens de vele voorzieningen. Ook de woningprijzen zelf zijn hoger.

-Geen tuin
Wonen in de stad betekent vaak dat u niet over een tuin beschikt, of slechts over een kleine stadstuin. Wie kinderen heeft, kan dat een belangrijk nadeel vinden. Steden hechten wel steeds meer belang aan groen en stadsparken, maar voor velen kunnen die geen privétuin vervangen. Voor ons nieuwbouwproject in centrum Gent, VEERHUIS, hebben we hierover goed nagedacht. VEERHUIS is omgeven door groen en water en biedt een prachtig zicht op de Oude Bijloke én de Leie. Elk appartement zal een ruim terras hebben.-Parking
In de stad zult u minder gebruikmaken van de wagen, dus is het belangrijk dat u die ergens veilig kunt parkeren. Soms is parkeren in de straat met een bewonerskaart een mogelijkheid, maar dat is lang niet altijd het geval. Bovendien is er geen garantie dat u de auto dan zomaar voor uw eigen huis kwijt kunt. Bij Veerhuis is er een ruime ondergrondse parkeergarage voorzien voor elke bewoner. Dus ook dit nadeel valt weg. 


Toch niet overtuigd om in de stad te wonen? Bouwgroep Driemo heeft ook bouwprojecten op het platteland zoals in TieltGullegem, Ledegem of Menen.

Bron: De Tijd

Reacties