Maak je tuin winterklaar in oktober

Oktober is bij uitstek de maand om de tuin klaar te maken voor de winter. In deze maand zijn de weersomstandigheden nog vaak aangenaam waardoor het werken in de tuin veel plezier kan opleveren. En als je het nu goed doet, dan heb je er in het voorjaar weer veel plezier van.


Tip 1: hark het blad bijeen

In de herfst laten de bomen hun kleurrijke bladeren vallen en raakt de grond bedekt met loof. Hark al het afgevallen blad van het gazon, zodat het gazon genoeg lucht en licht krijgt en er geen bruine plekken in het gras kunnen ontstaan.

Tip 2: maak het gazon winterklaar

Het gras blijft groeien tot de temperatuur onder de 6 °C komt, je kunt tot die tijd het gras blijven maaien. Laat ook het gazon niet te kaal de winter in gaan, dus maai het niet te kort. Het beste is om in oktober het gras voor de laatste keer van het jaar te maaien. In december kun je kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Zo komt jouw gazon de winter wel door!

Tip 3: leg een composthoop aan

In plaats van al het herfstblad in de gft-container te werpen, kun je net zo goed direct beginnen met een composthoop. Zelf composteren verkleint de afvalberg en levert gratis plantenvoedsel op waarmee je jouw tuin mee kunt bemesten. Let bij een eigen composthoop op dat hij zo gevarieerd mogelijk is en dat er voldoende lucht in komt om het proces te versnellen.

Tip 4: denk aan de dieren in je tuin

Maak van je tuin een echt thuis voor dieren! Ruim in de herfst niet te veel op in je tuin zodat de dieren goed de winter doorkomen. Egels kruipen het liefst weg in een dikke laag compost of bladeren voor hun winterslaap.

Hoe kouder het wordt, hoe moeilijker vogels het gaan krijgen met het vinden van voedsel. Je kunt ze een handje helpen door vetbolletjes op te hangen.


Tip 5: plaats niet winterharde planten binnen

Kuipplanten die niet winterhard zijn, kun je het beste op een vorstvrije plek geven. Zet ze in het tuinhuisje, in de garage of een koele plek in huis waar de temperatuur tussen de 5 en 10 graden is. Vergeet niet om deze planten af en toe water te geven!

Tip 6: bescherm de buitenplanten tegen vorst

Niet iedere plant kan goed tegen kou. Zoek uit bij welke temperaturen jouw planten beschermd moeten worden. Bij vorst is het aangeraden om deze planten te beschermen met bijvoorbeeld stro of noppenfolie. Mocht je de planten in wikkelen met folie, zorg er dan voor dat hier gaatjes in geprikt zijn zodat de plant voldoende zuurstof krijgt.

Tip 7: maak de vijver winterklaar

Haal de ingewaaide bladeren en dode vijverplanten uit de vijver, dit voorkomt dat ze op de bodem gaan rotten. Als de vijver niet is ontdaan van afgestorven planten of blad kan er een verzuring plaatsvinden van het vijverwater. Er is een grote kans dat de vijver in het voorjaar last krijgt van algen.

Tip 8: sluit de buitenkraan af

Aangezien de tuin niet meer besproeid hoeft te worden, kan de tuinslang opgeborgen worden. Koppel de tuinslang af, laat deze leeg lopen en rol hem op om hem vervolgens een plekje in de schuur of in huis te geven. De buitenkraan kan ook afgesloten worden zodat deze vorstvrij blijft.

Tip 9: bloembollen planten

Het najaar is het ideale moment om bollen te poten! Voorjaarsbloeiende bollen zoals: tulpen, hyacinten, narcissen en krokussen kun je het beste planten tot de eerste week van december, nog voor de eerste nachtvorst.


Tip 10: tuinmeubelen onderhouden

Heb je zo’n stoere loungeset in je tuin staan? Tijd om het schoon te maken! Bescherming en onderhoud zijn namelijk erg belangrijk om de levensduur van je meubelen te verlengen. Als jouw tuinmeubelen in de winter buiten blijven staan, dan kun je ze beschermen met een speciale hoes tegen vocht en vorst.

Klaar voor de winter?

Is je tuin klaar voor de winter? Ga er lekker in genieten! De lagere buitentemperaturen schrikken ons niet meer af. Creëer een knusse en gezellige plek op de veranda of onder de verkapping met kussens en een plaid. Met de warmte van de kaarsjes op tafel en de terrasverwarmer of vuurschaal kun je zelfs in de herfst en winter nog lekker buiten zitten in je tuin!Reacties

  1. Often the largest bonus is not one of the best as rollovers could be high. Cross-reference this simple table to see when a bonus quantity is best. SM카지노 There are often particular occasions around big sporting occasions such as the World Cup or Euros or around seasonal occasions such as Halloween.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten