Je woning veilig achterlaten tijdens je reis

Vertrek zonder zorgen op vakantie en laat je huis veilig achter. Velen zijn er niet gerust in en terecht, vandaar een paar tips om je huis veiliger achter te laten. Zodat je met een gerust gemoed kunt vertrekken en genieten van je vakantie.

  1. Zorg ervoor dat iemand (familie, vriend, buur) een sleutel heeft, je weet maar nooit dat het nodig is.
  2. Probeer de indruk te wekken dat er toch iemand thuis is. Regel domotica zo dat 's avonds de lichten aangaan, de rolluiken afgelaten en weer opgetrokken worden (of vraag iemand om dat te komen doen), dat iemand het gras komt maaien en de bloemen komt water geven. 
  3. Je kan ook de lokale politie informeren over je vakantie. Doe dat ruim op tijd, dan houden zij mee een oogje in het zeil.
  4. Zorg ervoor dat je brievenbus regelmatig leeggemaakt wordt, ook als er ruimte voldoende is.
  5. Neem tijdens je vakantie ook een break van de sociale netwerken. Kondig niet aan dat je weggaat, post geen berichtjes en foto's van op je vakantieadres. 
  6. Laat er niets op wijzen dat je afwezig bent, dus de rolluiken niet naar beneden laten aan de zichtbare zijde.
  7. Geld, juwelen of andere dure voorwerpen of documenten bewaar je tijdens je vakantie best op een veilige plek, bijvoorbeeld in een kluis. 
  8. Vanzelfsprekend, maar toch soms vergeten: heb je alle ramen gesloten? Ook van de kelder en de zolder, het toilet en het kleine achterkamertje? Heb je alle deuren goed afgesloten, desnoods zodanig beveiligd dat je zelf maar langs één deur binnen kan (liefst deze die langs de straat gelegen is). Ook bijgebouwen zijn beveiligd?
Wees dus zeker aandachtig voor bovenstaande zaken vooraleer je vertrekt.
Een prettige vakantie gewenst!

Reacties