Tips om de EPC-waarde van je woning te doen dalen

Wanneer je woning een hoge EPC-waarde heeft, dan heb je waarschijnlijk ook een hoog energieverbruik. Gelukkig kan je met een paar ingrepen die waarde, en dus ook je factuur, naar beneden brengen. Wat is EPC?

De EPC-waarde (Energie Prestatie Certificaat) van een woning drukt het geschatte energieverbruik per jaar uit. Hoe hoger het energieverbruik, hoe hoger de EPC-score zal zijn. Het geeft dus een indicatie van hoe 'energiezuinig' je woning is. Het is niet omdat je nu een hoge EPC-waarde hebt, dat je daar niets aan kan aan doen. 


Hoe EPC-waarde doen dalen?

1. Dakisolatie

Warmte stijgt in een huis, waardoor de warmte langs je dak zal ontsnappen. Daarom is het een goed idee om je dak te isoleren om de EPC-waarde naar omlaag te halen. Isolatiemateriaal is makkelijk zelf te plaatsen. 

2. Verwarmingsketel

De meest voor de hand liggende optie is het vervangen van een oude verwarmingsketel. Dat kan zorgen voor een verbetering van ongeveer 20% qua EPC-score. Het plaatsen van een nieuwe ketel is dus zeker de moeite waard!

3. Beglazing ramen en deuren

Indien er nog enkel glas aanwezig is in de woning is het aan te raden om deze te vervangen door dubbele beglazing. Tegen 2020 moeten zelfs alle woningen minstens dubbel glas hebben. Vergeet ook niet om rekening te houden met de omkadering van ramen en/of deuren. Bepaalde soorten hout laten bijvoorbeeld veel meer energie door dan de laatste generatie aluminium omkadering.

4. Isolatie buitenmuren

De isolatie van buitenmuren is ingrijpender voor de EPC-score dan nieuwe ramen maar vergt wel grotere renovatiewerken. Voldoende tijd, zin en budget zijn dus een vereiste wanneer je aan deze renovatie begint.  

Welke aanpassingen heb jij uitgevoerd om de EPC-score van je huis te verbeteren? 

Reacties