Maak je huis lenteklaar!

Haal de lente ook in huis. Het vuil dat zich een hele winter heeft opgehoopt, en de rommel die je hebt verzameld, mogen nu weg. Met deze tips trotseer jij de lenteschoonmaak en is je woning in een mum van tijd spik en span.
1.      Stof uw hele huis af
Als u grondig te werk wilt gaan, dan slaat u beter geen enkele ruimte over. Begin telkens bovenaan de kamer, zoals de ramen of de bovenkant van een kast, en werk zo naar onderen. Het overgebleven stof kunt u dan stofzuigen.

2.     Vergeet de muren en plafonds niet
Als u een ruwe muurbekleding hebt in uw woning, dan kan stof zich daar ook makkelijk aan hechten. Ga dit stof te lijf met de stofzuiger. De keukenmuren kunnen bovendien erg vettig zijn, dit kunt u aanpakken met een ontvetter.

3.     Stofzuig en reinig de tapijten
Tapijten vergaren heel wat stof, daarom is het belangrijk om ze grondig te reinigen. Eerst en vooral kunt u met de stofzuiger al heel wat werk verzetten. Vervolgens kunt u de tapijten reinigen met een industriële reiniger, deze zijn meestal te huur in een doe-het-zelfzaak. Voor decoratieve tapijten, zoals Oosterse exemplaren, doet u het best beroep op de droogkuis.

4.     Was uw gordijnen
Heel wat gordijnen kunnen zonder problemen in de wasmachine. Bekijk zorgvuldig de wasvoorschriften, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Indien nodig, kunt u delicate gordijnen laten reinigen door een professional. Pasgewassen gordijnen geven uw woning een frisse touch.

5.     Pak de slaapkamer aan
Draai uw matras om zodat die niet langs dezelfde kant kan doorliggen. Wissel de winterdekens om voor zomerdekens én reinig de kussens. Veel kussens kunnen makkelijk in de wasmachine, ga dit even na.

6.     Ruim je kleerkast op
Weg met dikke winterjassen en -broeken. Doe ze maar snel naar de stomerij en berg ze nadien netjes op. Haal je zomerkleren van onder het stof, strijk ze mooi glad en orden alles in je kast. Spullen die je niet meer draagt, kun je weggeven of verkopen op een rommelmarktje. En dan nog het meest belangrijke: ga eens goed shoppen tussen de nieuwe lentecollecties.

7.     Mest de diepvries uit
Tijd om oude voedingswaren en etensrestjes uit de diepvries te verwijderen. Maak hem helemaal leeg en laat hem ontdooien. Na een grondige poetsbeurt kun je hem opnieuw vullen met lekkere dingen voor de zomer: ijsjes en barbecue à volonté.

8.     Poets ook wat uit het zicht ligt
Dit wil zeggen: open ook je kasten, kuis de binnenkant uit en reorganiseer je spullen. In de keuken geef je ook je koelkast, dampkap en oven een goede beurt. Kijk eens met andere ogen naar je ruimtes en poets tot op de minst bereikbare plekjes zoals plinten, deurstijlen, bovenkanten van kasten, lampen, radiatoren, enzovoort. Je zal versteld staan van het verfrissende resultaat.

9.     Haal planten in huis
Heerlijke geuren zorgen voor een fris en monter gevoel. Kies daarom voor kuisproducten en kaarsen met lekkere geurtjes, en haal enkele aangename bloemen en planten in huis. Het groen verlaagt je stressgehalte, en de bloemengeur geeft iedereen een goed humeur. Twee vliegen in één klap.

10.  Maak je terras klaar
Tijd om te genieten van de eerste zonnestralen: dat doe je nergens beter dan op je eigen terras. Was je tuinmeubelen af, verwijder onkruid, shop enkele nieuwe kussens of terrasaccessoires, plant wat moois in je bloembakken, zet een muziekje op en … geniet!


Heb jij nog tips? Laat die gerust achter in een reactie.

Reacties