Bouwen of renoveren?

Bouwen of renoveren?

Het zoeken van een nieuwe woning betekent keuzes maken. Heb je eindelijk de knoop doorgehakt voor een huis of een appartement? Dan is het tijd voor de tweede ronde: ga je voor een nieuwbouwproject of blaas je liever een oude rijwoning nieuw leven in? Bouwen of renoveren, dat is de vraag.

Ga na wat belangrijk is voor jou
Het lijkt geen goed idee om op voorhand het één of het ander al uit te sluiten: ga eerst na wat belangrijk is voor jou, wat je mogelijkheden zijn (zowel budgettair als qua tijdsinvestering) en hoe betrokken je wilt zijn bij het (ver)bouwproces. Beslis waar je wilt gaan wonen, in functie van je verplaatsingen en de nabijheid van voorzieningen (openbaar vervoer, vlotte (fiets)verbindingen naar werk en/of school, winkels) en koppel dit aan de beschikbaarheid van bouwgrond of huizen. Wil je je betrokkenheid bij het bouwproces tot een minimum beperken, koop dan een bestaande woning of een nieuwbouw.

Belangrijk is wel om de kostprijs van een grondige renovatie niet te onderschatten: je hebt gemiddeld ook meer onverwachte werken dan bij een nieuwbouw. De kostprijs kun je drukken door veel zelf te doen. Enige nuance is wel op zijn plaats: niet elk gebouw is geschikt om te renoveren en aan te passen aan de huidige en toekomstige wooneisen. Een voorafgaandelijke analyse is noodzakelijk.


We zetten even de belangrijkste factoren op een rij om voor jezelf goed af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Tijd
Een huis bouwen doe je meestal over een periode van een jaar en dan verhuis je in een redelijk afgewerkte woning. Als je een bestaande woning koopt, kun je onmiddellijk verhuizen maar een grote verbouwing gebeurt vaak in fases waardoor het in het algemeen langer duurt.

Prijs
Als je veel werken zelf kan uitvoeren, is renoveren meestal goedkoper maar je kunt voor verrassingen komen te staan. De totale kostprijs voor een nieuwbouwwoning is wel beter in te schatten.

Stijl en indeling
Bij een nieuwbouwwoning kan je de bouwstijl en de indeling van de kamers bijna helemaal zelf bepalen. Bij een renovatie is dit natuurlijk eerder beperkt.

Duurzaamheid
Een nieuwbouw moet voldoen aan de huidige regelgeving waardoor de woning altijd beter geïsoleerd en luchtdicht is. Bij een verbouwing kun je hier ook werk van maken maar de resultaten gaan zelden die van een nieuwbouw evenaren.

Informeer je dus voldoende en hou onze nieuwbouwprojecten nauw in de gaten via onze website en Facebookpagina. Zelfkennis, rationeel denken en een grondige voorbereiding zijn essentieel. Maar vergeet vooral niet te genieten van deze nieuwe mijlpaal in je leven. Wij wensen je alvast veel succes en helpen je graag verder in jullie zoektocht!


Reacties